Stefan Zuierveld (1988) zit momenteel in zijn masterjaar bestuurskunde (Arbeid, Organisatie en Management) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij schrijft zijn afstudeerscriptie bij Stichting Burger in het eerste halfjaar van 2013.

Deze scriptie zal gaan over de ontwikkeling van vrijwilligerswerk en de mate die Public Service Motivation (PSM) daarin een rol speelt. Daarnaast neemt hij ook deel aan operationele activiteiten binnen de stichting om praktijkervaring op te doen.

Bij bestuurskunde wordt er logischerwijze vaak gedacht aan de traditionele bestuurslagen: gemeenten, provincies en het rijk (en uiteraard van oudsher de waterschappen). In de bachelorperiode heb ik dan ook stage gelopen bij gemeente Zoetermeer. Dat is mij goed bevallen. Het leek mij interessant om voor een masterscriptie een minder conventionele stage te kiezen. Met deze stage bij Stichting Burger wil ik derhalve mijn horizon verbreden en meer concrete praktijkervaring opdoen.

Vooral het aspect dat Stichting Burger zich sterk maakt om de burger ‘te interesseren en te informeren’ spreekt mij aan. De laatste decennia lijkt de politieke betrokkenheid af te nemen, mede door het (toenemende) individualisme. Daarmee heeft Stichting Burger met recht een belangrijke en verantwoordelijke taak om de cohesie in de samenleving te versterken. Hoe plant, coördineert en controleert de stichting dit? De manier waarop de stichting haar doelen in de praktijk vervult wil ik aan den lijve ondervinden.

De komende periode zal ik mij naast operationele zaken eveneens bezighouden met de masterscriptie. Burgerschap is een actueel onderwerp. Vooral met de plannen van de laatste regeringen zullen meer aan het maatschappelijk middelveld over laten. Interessant is hoe vrijwilligerswerk zich verhoudt tot Public Service Motivation. Zeker in welke mate de economische crisis hierop van invloed op is. Dit zal zijn weerslag hebben tot op welke hoogte men bereid is zich (vrijwillig) in te zetten voor de samenleving. Een leuk onderwerp nu ook het Europees Parlement heeft ingestemd om het jaar 2013 uit te roepen tot 'het Europees jaar van de burger´.

Met vriendelijke groet,

Stefan Zuierveld